Skip to content

Hvorfor skal vi træne?

Er du inden i en periode hvor det kniber med at finde tid og overskud til at dyrke den daglige motion, så læs her om hvad den fysiske aktivitet betyder for kroppens sundhed og hvad der sker hvis træningen sættes på standby.

Motion giver os energi og overskud
Arbejde, børn, projekter, rejser, familie og venner, sygdom og meget mere, gør det i perioder svært at afse tid til den daglige træning og måske er der perioder hen over året eller i livet, hvor det er særligt svært. I disse perioder er det vigtigt at få indhentet så meget træning som muligt – det behøver ikke at være alt eller intet, også her gælder, at lidt er meget bedre end ingenting.

Vær vedholdende med den daglige træning, også når det i perioder er udfordrende

Vi kan være nok så mørbanket, efter en lang dag og alligevel opleve, at hvis når vi får taget os sammen til at motionere, så får vi mere energi og kommer i bedre humør. Men hvorfor gør vi det? Hvorfor får vi egentligt mere energi af at bruge energi?

Motion udløser en række kemiske reaktioner i hjernen og i kroppen, som både kan mærkes fysisk og mentalt, de styrer blandt andet hukommelse, intelligens, humør og velvære. Så det er ikke bare den gode samvittighed og tilfredsheden med os selv, der spiller humøret og energiniveauet et puds.

Motion sætter gang i frigivelsen af hormonstoffer og lige som man bliver mat og ugidelig af at lave ingenting, fordi kroppen skruer ned for processerne, så kan man blive mere energisk, når man er fysisk aktiv.

Endorfin er et såkaldt transmitterstof, som frigives fra både hjernen og rygmarven. Endorfiner hjælper populært sagt hjernen med at udskille positive stoffer til positiv tænkning og godt humør. Samtidig virker endorfiner som en form for smerte stillere. Stoffet findes altid i kroppen og motionen får koncentrationen til at stige – jo mere fysisk aktiv desto flere endorfiner.

Hvis den daglige træning og aktivitet derimod, sættes på standby, sker følgende:

Muskelmasse
Uden fysisk aktivitet mistes muskelmassen. Allerede fra tidligt i livet begynder muskelmassen og muskelstyrken at svinde markant, det sker helt af sig selv, med mindre der gøres noget for at vedligeholde styrken. Vedholdende træning bevarer en større del af muskelstyrken og derfor har træningen en meget stor effekt på den lange bane. Det er særligt styrketræning, der påvirker muskelmassen positivt og det er aldrig for sent at gå i gang.

Forbrænding
Mængden af kalorier der forbrændes ved træning er væsentlig større end ved at være inaktiv foran computeren eller på sofaen. Fysisk aktivitet og særligt styrketræning, øger muskelmassen og større muskelmasse forbrænder flere kalorier, også når der ikke trænes!

Vægt
Al træning forbrænder kalorier og med træningen på standby mangler den forbrænding der normalt ville have været resultatet af en god omgang træning. Efterforbrændingen udebliver også, ligesom bonussen i form af øget muskelmasse og dermed øget forbrænding også udebliver. Sættes træningen på standby skal kalorieindtaget dermed skæres markant ned, så det balancerer med det lavere aktivitetsniveau og ellers vil resultatet være en stigende vægt.

Kondition
Konditionstræning øger konditionen markant og hvis konditionstræningen sættes på standby, vil især udholdenheden falde. Uden konditionstræning falder iltoptagelsen og hjertes evne til at pumpe blodet rundt i kroppen og konditionen bliver dermed dårligere.

Knoglemasse
Daglig træning og aktivitet øger styrken i knoglerne og dermed mindskes risikoen for at udvikle knogleskørhed. Manglende aktivitet derimod, forværrer det aldersrelaterede tab af knoglemineral masse hos voksne og her er det særligt de vægtbærende aktiviteter der er vigtige at holde ved lige.

Humør og mental velvære
Som tidligere nævnt frigives endorfiner ved fysisk aktivitet og brug af kroppen og dermed øges det mentale og fysiske velvære. Med træningen på standby opnås ikke det normale endorfin boost og det kan ofte gå ud over humøret. Daglig motion har også en markant positiv betydning for den mentale tilstand, mens fysisk inaktivitet kan øge risikoen for senere at udvikle eller forværre en depression.

Nattesøvn
Fysisk aktivitet fremmer en god nattesøvn og øger overskuddet. Med træningen på standby påvirkes søvnen negativt og uden god søvn kan lysten til at træne blive reduceret, ligesom irritabilitet og stress og andre dårligdomme kan være et resultat af dårlig søvn og manglende træning.

Konklusionen ligger altså lige for
Hold fast i træningen – og husk: at lidt er meget bedre end ingenting. 30 minutters fysisk aktivitet er f.eks. let klaret ved en tur i eGYM CIRKEL eller på et af populære Hold og kan også let være en del af hverdagen og de daglige gøremål, f.eks. ved at bruge trapperne hvor det er muligt, eller ved at tage cyklen til og fra arbejde og træning.

30 minutter gør en kæmpe forskel
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne er fysisk aktive, mindst 30 minutter dagligt, helst alle ugens dage og at det er OK at opdele de 30 minutter i mindre bidder og f.eks. træne 15 minutter om morgenen og 15 minutter senere eller 3 gange 10 minutter i løbet af dagen.

Er du ved at gå i stå eller mangler du et spark bagi, så kontakt os, så vi kan hjælpe dig med at finde ud af hvad der virker for dig og motiverer dig her og nu og hvad der er praktisk muligt i en presset hverdag. Der er altid en løsning og det er ikke den samme for alle!

Tag fat i os eller skriv til os på reception@letsmove.dk, for at booke en tid til en samtale og overvej om en samtale eller session med én af vores Personlige Trænere kan hjælpe dig videre.

Back To Top